• Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Tumblr Icon
  • Grey Instagram Icon
ZEM WRF 2019 Geneva

Publieksprijs TV5MONDE 2018

ZEM, de Gentse harpiste en singer-songwriter won op 18 maart 2018 in het Diligentia Theater in Den Haag, de prestigieuze PUBLIEKSPRIJS VAN TV5MONDE met een eigenzinnige en betoverende performance (volgens het juryverslag). Op het Concours de la Chanson Alliance Française bracht ze als enige finaliste een eigen geschreven nummer. “GAND” gaat over hoe Gent en zijn rebelse geschiedenis haar inspireert.

“ZEM, pop- en soulgeluiden met roots in Ethiopië. Nu eens ingetogen luisteren naar levensverhalen, dan eens jazzy, dan eens uitbundige opzwepende ritmes met spontaan handgeklap en dansen op de eerste rijen vanop het plein."Het lot heeft voor mij Gent gekozen", was een van de meest oprechte quotes, hartverwarmend, multicultureel en toch op en top verbonden met onze eigen stad.” 
(Het Nieuwsblad)

Bio

NL-

ZEM is geboren in Ethiopië. Haar vader heeft ze nooit gekend en haar moeder sterft als ze drie is. Ze komt in een weeshuis terecht vanwaar ze geadopteerd wordt door een Belgisch/Nederlands gezin. Ze groeit op in Gent.
 

Vanaf haar 8° volgt ze een klassieke opleiding harp (privéstudent Suzanna Mildonian), met piano als tweede instrument. Daarnaast behaalt ze een master in de sociologie (Ugent).

Als ze 16 is kiest ze voor hiphop en piano als singer-songwriter en zangeres, daaruit groeit een muzikale smaak die van soul over pop (met o.m. een deelname aan The Voice van Vlaanderen in 2014) tot intieme Franse chansons reikt. 

In 2015 besluit ze om al die stijlen te combineren en een eigenzinnig artistiek pad in te slaan, waarbij ze ook alles zelf doet in eigen beheer. 

In 2017 keert ze terug naar haar eerste, grote liefde: de harp. Vanaf dan valt alles samen en ontwikkelt ze een heel eigen muzikale stijl waarbij klassieke harp hiphop wordt en een lieflijk chanson electronics. 

In februari 2018 geeft ze haar eerste optreden met haar harp  in de Centrale. 

In maart 2018 wint ze de publieksprijs van TV5MONDE op het 'Concours de la Chanson Alliance Française" in Den Haag. 

 

Optredens: CC De Centrale, CC De Steiger, Het Depot, Bij de Vieze Gasten, Gentse Feesten - Luisterplein, Bij Sint Jacobs, Gentse Lente, Diaspora Festival, VKconcerts, De Vooruit,…

-FR-

 

ZEM est née en Ethiopie.

Orpheline, elle est adoptée par un couple belgo-hollandais et elle a grandi à Gand dans un milieu bilingue.

Très tôt, elle commence a étudier la harpe classique (étudiante chez Suzanna Mildonian) et le piano. Dès l’âge de 16 ans, elle écrit ses propres chansons et chante dans des formations hiphop.  En 2014, elle participe à l'émission The Voice.

En 2015, elle décide de raconter sa propre histoire en musique : sa vie d’enfant adoptée, l'assimilation forcée et la recherche de son identité.  Ses chansons sont écrites alternativement en Français, Anglais et en Néerlandais et Zem aborde des genres musicaux aussi variés que le sont ses propres racines.

En 2017 elle retourne à son premier amour: la Harpe.

A partir de janvier 2018 elle se présente avec ses propres chansons et sa  harpe.

Le  18 mars elle gagne le Prix du public de TV5Monde au "Concours de la Chanson Française." 

-EN-

 

ZEM was born in Ethiopia.

As an orphan she was adopted by a Belgian/Dutch family. She was raised in Ghent.


She studied harp and piano and started her career as singersong writer in a hiphop-formation at the age of 16.  She participated in The Voice 2014.

In 2015 she decided to tell her story about adoption, identity and assimiliation in different musical styles as various as her own background.  

From 2017 onwards, her artistic quest gets a whole new dynamic because ZEM returns to her first, great love: the Harp.

In 2018 she wins the TV5MONDE public award at the “Concours de la Chanson Alliance Française". 

PHOTOS